Susanna Lind Susanna Lind, Chef för samhällskontakter i Sverige på miljöföretaget Ragn-Sells

Ragn-Sells till Samhällsbyggararenan i Almedalen 2024

2024-04-18

Ragn-Sells är ett av Sveriges största företag inom återvinning och miljö. I år kommer de tillbaka till Samhällsbyggararenan i Almedalen, denna gång med målet att skapa uppmärksamhet kring PFAS.

Evighetskemikalien PFAS är skadlig både för människor och miljö, ändå återfinns PFAS på många ställen i samhället, och i flera av de material och produkter vi använder. Många PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används exempelvis i impregnering av olika textilier och livsmedelsförpackningar, och har även egenskaper som gör dem användbara i till exempel rengöringsmedel, målarfärg och kosmetika. PFAS förekommer även i brandskum.

Susanna Lind, hållbarhetschef för Ragn-Sells Recycling och chef för samhällskontakter i Sverige, förklarar varför det är så viktigt att PFAS kommer upp på både näringslivets och den politiska agendan:
 
– Det kostar bara en krona att tillsätta ett gram PFAS i en produkt, samtidigt som det kostar många tusentals kronor att rena bort samma gram så att det inte hamnar i vår miljö, vår mat och vårt dricksvatten. Om vi menar allvar med att få bort PFAS ur miljön måste först och främst all användning som inte är absolut nödvändig förbjudas. När PFAS hanteras korrekt, på moderna avfallsanläggningar med den bästa tillgängliga tekniken, kan vi ta bort så mycket som möjligt ur kretsloppen. 

Vill nå politiken

När Ragn-Sells såg att Samhällsbyggararenan återigen skulle erbjuda en plattform för möte mellan politik, näringsliv och människor i Almedalen valde de att boka in sig som arrangörer.
 
– Med ett pressat schema är det extra viktigt för oss med en sammanhållen och proffsig projektledning. Därför väljer vi att återigen använda oss av Samhällsbyggararenan för att driva våra kärnfrågor, knyta nya band och diskutera förutsättningar med både näringsliv och politiken, allt med en snabbhet och effektivitet som är oslagbar, säger Susanna Lind.
 
Ragn-Sells hoppas att deras engagemang kring att sprida kunskap om PFAS kommer leda till en förbättrad dialog längs värdekedjan. Som samhälle står vi inför stora utmaningar i hanteringen av PFAS och ökad kunskap kring produktion, hantering och rening behövs.  
 
– Vår uppmaning till politiken är att fortsätta lyssna på näringslivet - här finns innovationskraften och framtidsvisioner. För branschen och allmänheten gäller det exempelvis att fortsätta efterfråga återvunna material och göra medvetna val för att driva omställningen till ett cirkulärt samhälle framåt. När det gäller PFAS behöver politiken skyndsamt adressera frågan om spridningen av PFAS och hur samhället på bästa sätt kan hantera PFAS, exempelvis genom att förbjuda all användning som inte är absolut nödvändig, avslutar Susanna Lind.
 
Den 26:e juni mellan kl. 12.00 och 12.55 kommer Ragn-Sells att vara på scenen och diskutera ämnet: PFAS - vår tids evighetskemikalie, ett hinder för en cirkulär ekonomi. Du kan ta del av hela programmet och läsa mer om framträdandet här.